Говорници на конференцијата

 • Г-дин Стево Пендаровски, Претседател на Република Северна Македонија
 • Г-дин Бујар Османи, Потпретседател на Владата на Република Северна Македонија и задолжен за Европски прашања
 • Г-дин Алфред Мојсиу, Претседател на Албанија 2002-2007г.
 • Г-дин Реџеп Мејдани, Претседател на Албанија 1997-2002г.
 • Г-дин Златко Лагумџија, Претседател на Советот на министри на Босна и Херцеговина 2001-2002г.
 • Г-дин Фатмир Сејдиу, Претседател на Косово 2006-2010г.
 • Г-дин Данило Тирк, Претседател на Словенија 2007-2012г.
 • Г-дин Мирко Цветковиќ, Премиер на Република Србија 2008-2012г.
 • Г-дин Стјепан Месиќ, Претседател на Република Хрватска 2000-2010г.
 • Г-ѓа Јадранка Косор, Премиерка на Република Хрватска 2009-2011г.
 • Г-дин Филип Вујановиќ, Претседател на Црна Гора 2003-2018г.
 • Г-дин Амер Капетановиќ, Раководител на Политичкиот оддел на Советот за регионална соработка
 • Г-дин Бранко Црвенковски, Претседател на Република Северна Македонија 2004-2009г.